شرکت کشت و صنعت هلال (سهامی خاص)
شرکت کشت و صنعت هلال (سهامی خاص) یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری هلالاحمر ایران است که نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی هموطنان ایفا میکند. این مجموعه گسترده مشتمل بر 8 مجتمع کشاورزی در 3 استان خراسان رضوی، خوزستان، کرمانشاه و یک مجتمع دامپروری 4,000 رأسی در استان خراسان رضوی است. شرکت کشت و صنعت هلال دارای حدود 1,900 هکتار اراضی زراعی و باغی مرغوب و قابلکشت بوده که مرکز اصلی شرکت در نیشابور کیلومتر 12 جاده قدیم سبزوار سهراهی فولاد واقعشده است.
محصولات:
وجود بیش از 900,1 هکتار باغها، زمینهای کشاورزی و مجتمعهای دامپروری تحت مدیریت از طرفی و گستره جغرافیایی و پراکندگی مناطق در سه استان با توجه به تنوع آب و هوایی، این امکان را به شرکت داده که به تولید انواع و اقسام محصولات گرمسیری و سردسیری باغبانی، زراعی و دامپروری بپردازد. این شرکت مفتخر است که با میانگین تولید سالانه حدود 20 هزار تن محصولات باکیفیت کشاورزی نقش مؤثری در کمک به تأمین امنیت غذایی هموطنان ایفا میکند.
سبد محصولات شرکت بسیار متنوع بوده و به چهار بخش زیر قابلتفکیک است:
محصولات زراعی (گندم، جو، ذرت علوفهای، زعفران و …)
محصولات باغی (خرما، زیتون و…)
محصولات دامی (شیر و گوشت) و
شیلات (ماهیان گرمابی)
ارکان جهت ساز
چشمانداز:
دستیابی به حداکثر بهرهوری در شرکتی چابک، سبز و توسعهیافته در صنعت کشاورزی و دامپروری
بیانیه مأموریت:
شرکت کشت و صنعت هلال در راستای تحقق اهداف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، با بهرهگیری از فناوریهای روز، نیروی انسانی کارآزموده، رعایت استانداردهای کیفی و زیستمحیطی و بهبود مستمر بهرهوری، به تولید محصولات باکیفیت کشاورزی و دامپروری اقدام کرده تا از این طریق منافع جامعه و سهامداران خود را محقق سازد.
اهداف استراتژیک:
1- سودآوری پایدار در راستای تأمین بخشی از منابع مالی موردنیاز جمعیت
2- ارتقای بهرهوری و افزایش چابکی
3- حفظ تعادل محیطزیست
اقدامات کلیدی عملکرد:
در سال 1398 شرکت سرمایهگذاری هلالاحمر ایران طی تشریفات قانونی، اقدام به ادغام شرکتهای کشت و صنعت هلال فارس ، کشت و صنعت هلال زاگرس و شرکت مجتمع صنایع غذایی و آشامیدنی هلال سپیدان در شرکت کشت و صنعت هلال کرد تا از این طریق ضمن بهرهبرداری مناسب از داراییها و کاهش هزینهها، زمینه لازم جهت ورود به بازار سرمایه را فراهم آورد.
توسعه و ایجاد مجموعه بزرگ کشت و صنعت و متعاقباً عرضه آن در بازار سرمایه فرصت اقتصادی مناسبی را پیش روی نهاده است. به همین منظور پس از ادغام انجامشده در سال 98 ، ورود به بازار سرمایه از اهم اقدامات کلیدی است که تشریفات مقدماتی و پذیرش اولیه در سال 1400 انجام شده است.
معرفی مجتمعهای شرکت:
واحد نیشابور:
مکان اصلی شرکت کشت و صنعت هلال در استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور واقعشده و در دو بخش کشاورزی و دامپروری در سطحی بالغبر 1,700 هکتار مشغول فعالیت است.
بخش دامپروری:
در بخش دامپروری سالیانه حدود 20 هزار تن شیرخام باکیفیت، 360 تن گوشت قرمز و 17,000 متر مکعب کود دامی تولید میشود.
این بخش شامل واحدهای زیر است:
1- واحد پرورش گاو مولد
2- واحد خوراک سازی و توزیع جیره با ظرفیت تولید بیش از 100 تن کنسانتره در روز
3- واحد پرورش گوساله و تلیسه
4- بخش دامپزشکی و تولید مثل
5- واحد آزماشگاه، آمار و ثبت مشخصات
6- واحد تصفیه خانه.
7- سالن شیردوشی
8- واحد پرواربندی با ظرفیت ابتدایی 600 رأس در فاز اول (در حال توسعه)
شایانذکر است طرح های توسعه مختلفی جهت افزایش ظرفیت بخش دامپروری و بهبود کیفیت محصولات آن در سنوات مختلف به انجام رسیده و در دست اجراست.
بخش کشاورزی:
در بخش کشاورزی با عنایت به وجود 10 حلقه چاه عمیق و حق الامتیاز حق آبه از رودخانه خانلق، شرکت توان تولید بیش از 1,500 تن غله ،8,000 تن ذر ت علوفه ای را دارد.
همچنین با توجه به سرمایه گذاری های انجامشده و طرح های در دست اقدام، طی سنوات آتی محصولات دیگری نظیر پسته، گل محمدی و… به سبد محصولات شرکت اضافه خواهد شد.
اراضی این مجتمع در 5 مزرعه مختلف در سامغان، پشته، بیرم آباد، دهنوخلج و خانلق واقع شده است.
الف-مزرعه سامغان
اراضی سامغان که محل اصلی شرکت در آن واقعشده است دارای حدوداً 434 هکتار زمین زراعی میباشد که در حدود 90 هکتار آن به بخش دامپروری و مابقی آن به بخش کشاورزی اختصاص یافته است. این اراضی دارای سه حلقه چاه با پروانه بهره برداری و دبی حدوداً 60 لیتر در ثانیه است.
ب– مزرعه پشته
اراضی پشته دارای حدوداً 142 هکتار زمین با فاصله 10 کیلومتری از دفتر مرکزی واقعشده است. این اراضی دارای یک حلقه چاه به پروانه بهره برداری 15 لیتر بر ثانیه آب است. در این اراضی عمدتاً محصولات زراعی گندم و جو کشت میشود.
ج- مزرعه بیرم آباد
این مزرعه دارای 719 هکتار زمین کشاورزی میباشد و فاصله آن تا محل دفتر مرکزی در حدود 15 کیلومتر است. این اراضی دارای سه حلقه چاه با پروانه بهره برداری 52 لیتر در ثانیه آب است. در این اراضی علاوه بر کشت محصولات زراعی طرحهای توسعهای نیز در دست اجرا است.
د- مزرعه دهنوخلج
مزرعه دهنوخلج دارای 273 هکتار زمین کشاورزی میباشد. این اراضی دارای سه حلقه چاه با پروانه بهره برداری مجموع 50 لیتر در ثانیه آب است و فاصله آن تا دفتر مرکزی در حدود 12 کیلومتر میباشد.در این اراضی علاوه بر کشت محصولات زراعی، چند هکتار باغ پسته نیز به صورت پایلوت کشت شده است.
م- مزرعه خانلق
مزرعه خانلق در حدود 134 هکتار میباشد و فاصله آن تا دفتر مرکزی در حدود 17 کیلومتر است. منبع تأمین آب این اراضی از رودخانه خانلق بوده و عمده کشت این اراضی مختص به زراعت گندم وجو است.
واحد شوش:
مجتمع فدک شوش در 20 کیلومتری شهرستان شوش دانیال واقعشده است. این مجتمع دارای حدود 200 هکتار اراضی زراعی مجهز به آخرین فن آوری سیستم های آبیاری تحت فشار و یک هکتار باغ مرکبات است. اراضی این مجتمع مستعد کشت غلات، صیفی جات، سبزیجات و … میباشد. این مجتمع دارای دو حلقه چاه عمیق با دبی بیش از 100 لیتر در ثانیه و حق آبه 90 لیتر از کانال سازمان آب (سد کرخه) است. در این مجتمع دو استخر با ظرفیت 10,000 لیتر وجود دارد.
واحد سرپل ذهاب:
واحد سرپل ذهاب دارای 75 هکتار اراضی مرغوب است که 43 هکتار آن به باغ زیتون و مابقی به کشت زراعت گندم اختصاص یافته است. این مجتمع دارای حق آبه 45 لیتر در ثانیه از چشمه سرآبگرم است. این مجتمع مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار است.
واحد قصر شیرین:
این واحد دارای 54 هکتار زمین زراعی میباشد که 20 هکتار به نخلستان، 4 هکتار به استخر پرورش ماهیان گرمابی و مابقی به زراعت اختصاص یافته است. این مجتمع دارای حق آبه 90 لیتر در ثانیه از رودخانه و کانال لاندا است. از عمده مزیت های این مجتمع هم مرزی آن با کشور عراق است.